Kameraövervakningens ABC

EN INTRODUKTION

De flesta av oss har antagligen en liten aning om vad kameraövervakning är. Det är ju helt kort en eller fler komponenter som skickar bild eller ljud, ofta båda, till en dator, telefon eller besparingsenhet. Vi fördjupar oss en aning i detta ämne senare i artikeln.

VARFÖR BEHÖVS KAMERAÖVERVAKNING?

Varför behövs då kameraövervakning? Som namnet säger, så vill man övervaka någonting. Det kan vara för sin, eller egendomens säkerhet, typiskt som hjälp vid inbrott eller skadegörelse. Med kameraövervakning får man då visuella och ljud bevis om vad som skett, ofta sådana bevis som hjälper myndigheterna. Och det kan ju hända att inget skadligt skett ännu men någon främmande rör sig på gården, så kan man kolla situationen genast – i bästa fall får man alarm i sin telefon att någon gör något och så hinner man kalla på polisen och får fast en skurk!

Och kameraövervakning kan ju ha en förebyggande effekt – en möjlig skumraskperson kanske väljer ett annat mål för sin verksamhet om den vet om kameraövervakning.

Och denna förebyggande effekt, samt allt annat, så sköter systemet dag ut, dag in, året runt utan behov av vare sig sömn eller vila och utan att klaga.

Men kameraövervakningen kan vara också trevlig att ha utan att det är fuffens på gång. Kanske man ser en sällsynt gäst på sin gård, artikelskrivaren har ett par gånger fått njuta av att se lokatten på film. Och förstås så ger kameraövervakningen litet mera lugn och ro – en snabb blick på en kamera som visar sommarstugan och man ser att allt ser bra ut.

HUR GÖR MAN KAMERAÖVERVAKNING?

För att kunna övervaka via kamera så behöver man ju förstås minst en kamera. Dagens kameror har ofta en mikrofon inbyggd så med att välja en sådan får man både bild och ljud, man kan ofta även diskutera med en person över kameraövervakningssystemet.

Om en kamera inte räcker till för att övervaka önskat område, så kan man bra lägga upp flera kameror, nästan hur många som helst. EKM har kunder med långt över hundra kameror i sitt system. Kameraövervakningssystemet är förresten ett säkert och slutet system, utomstående kommer inte in på systemet och kan inte se vad som kamerorna visar. Kameran sparar in vad den ser, beroende på systemet så allt från timmar till fast ett år eller mera. I ett mindre system med t.ex. en kamera så är det vanligt att spara lokalt i kameran på ett minneskort, beroende på kamera och kort så får man då typiskt 1-3 dagar historik.

Man kan koppla upp en datalagringsenhet till systemet och då får man lätt avsevärt längre historik, alternativt finns det kameror som sparar historiken upp i molnet.

Det finns flera sätt att koppla upp kameran. Först bör man ju ha tillgång till ström, man kan använda en normal strömkälla, vissa kameramodeller får behövlig ström via nätverkskabeln och så finns det kameror med batteri och solpanel, dessa kan klara av t.om vår mörka vinter i bästa fall. Sedan bör ju kameran kopplas upp till nätverket också. Här finns det igen flera alternativ, ett är med nätverkskabel, ett med trådlös WiFi uppkoppling samt också modeller som använder mobilnätverket. Så det finns en kameramodell för varje uppkopplings scenario.

Och sedan finns det ju en massa olika egenskaper som en kamera kan ha. Vi tog ju upp redan mikrofon och högtalare för att flytta ljud, en väg eller båda vägarna. Sedan finns det kameror med zoom, i allmänhet så har kameran en vid vinkel för att täcka ett stort område men ibland kan det ju vara bra med att komma närmare det man vill se eller spara.

Eller kanske man inte får kameran installerat riktigt optimalt och man vill övervaka en portingång, där kan en zoom kamera sitta in perfekt. Det finns också modeller med två eller flera linser, med dessa får man t.ex. en mycket vid bildvinkel, eller så kan kameran visa upp både vid vinkel samt in zoomad bild. Moderna kameror har ofta artificiell intelligens, så den kan t.ex. automatiskt följa med en person när den rör på sig. Och kameran ser i mörkret med hjälp av infrarött ljus.

FRÅN TANKE TILL VERKLIGHET

Då så, nu vill en kund ha ett kameraövervakningssystem. Lättaste sättet är att komma in i en av EKM Services butiker i Ekenäs, Hangö eller Karis för en gratis första konsultation. Är man riktigt ivrig kan man införskaffa en kamera eller flera, vi har alltid kameror på lager. Reolinks kameror är lätta att ta i bruk, men vi erbjuder förstås också installations service både till privata och företagskunder, från 1 kamera upp till system med flera hundra kameror.

Vi erbjuder naturligtvis andra märken av kameraövervaknings system förutom Reolink, alla högklassiga och high-tech. Våra experter hjälper er mer än gärna att planera och förverkliga varje tänkbart scenario. Nedan hittar ni mera information (på engelska).